Wanneer je je een beetje verdiept in dit onderwerp kom je al snel dingen tegen die je bijna niet kunt geloven. Het boek van Joris Luyendijk “Het zijn net mensen” is daar een goed voorbeeld van. Op de eerste plaats beschrijft hij dat het vrijwel onmogelijk is om in het Midden Oosten onafhankelijke nieuwsgaring te plegen omdat je aan het werk bent in een dictatuur.

Maar hij beschrijft ook hoe de media gemanipuleerd worden. Voorbeeld: vlak na 9/11. We krijgen beelden te zien van moslims in het Midden Oosten die de Amerikaanse vlag in brand steken. Het komt over als een heel volk dat zich tegen de VS keert.
Maar Luyendijk nuanceert dit beeld. Doordat het een dictatuur is, is de bevolking meestal niet zo geneigd om dit uit zichzelf te doen. 
Het is veelal voorop gezet. Ambtenaren die even gemobiliseerd worden om voor de buitenlandse camera iets provocerends te doen. In werkelijkheid een klein clubje, maar in beeld gebracht als massahysterie. http://www.jorisluyendijk.nl/http://www.jorisluyendijk.nl/shapeimage_3_link_0shapeimage_3_link_1
BEELDVORMING

Media worden gebruikt, zonder dat ze het zelf soms in de gaten hebben. Maar media kunnen ook zelf actief een rol spelen in de beeldvorming. Simpelweg al door de keuze die ze maken in wat ze wel en niet laten zien.

   1 foto op 3 manieren uitgesneden; 3 verschillende verhalen

 In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act.
George Orwell
Mark Twain